10 Top Tips voor het onderhouden van uw Keuken

Voorkom onnodige schade aan uw keuken met deze onderhoudstips voor uw keuken. Het is immers een ruimte waar we veel tijd doorbrengen. We komen er samen voor een kopje koffie, we maken vluchtig een schaaltje yoghurt met vers fruit of bereiden een geheel sterrendiner voor onze vrienden en familie. Let op! Dit klinkt fantastisch, maar heeft ook een aantal risico's! In deze blog leg ik u uit hoe u zo lang mogelijk kan genieten van uw keuken en hoe u met regelmatig onderhoud een groot verschil kan maken. 

10 Top Tips voor het onderhouden van uw Keuken

Voorkom onnodige schade aan uw keuken met deze onderhoudstips voor uw keuken.

Het is immers een ruimte waar we veel tijd doorbrengen. We komen er samen voor een kopje koffie, we maken vluchtig een schaaltje yoghurt met vers fruit of bereiden een geheel sterrendiner voor onze vrienden en familie. 

Let op! Dit klinkt fantastisch, maar heeft ook een aantal risico's!

In deze blog leg ik u uit hoe u zo lang mogelijk kan genieten van uw keuken en hoe u met regelmatig onderhoud een groot verschil kan maken. 

Deze tips zuig ik natuurlijk niet uit mijn duim, maar baseer ik op mijn jarenlange ervaring in de keukenbranche. Veel keukens waar ik kom, zijn namelijk in de basis nog van goede kwaliteit. Ik zal me even voorstellen:

Kuiper keukenrenovatie in den haag

Dit ben ik, Paul Kuiper, en samen met mijn zoon Jelle zetten wij ons in voor uw perfecte keuken. Wij hebben beiden veel ervaring in het renoveren van keukens. 

Vaak is de keuken op te knappen met cosmetische ingrepen, maar net als bij veel zaken is voorkomen beter dan genezen. 

Om deze reden geef ik jullie graag 10 onderhoudstips voor in de keuken, zodat ook u schade of andere nare gevolgen kan voorkomen.

Sommige tips kent u misschien al, andere zijn nieuw. Het opvolgen levert u in ieder geval voordeel bij het onderhouden van uw keuken. 

Tip 1 - Verwijder etensresten direct van uw keukenblad, keukendeurtjes of apparatuur

Ja, euh logisch toch? Nou, dat valt dus vies tegen. 

Etensresten of afval hoopt zich op in kleine openingen, hoekjes en andere ondenkbare plekken. Heeft u er wel eens aan gedacht om de opening van de kraan schoon te maken? 

Keukenkraan ontkalken onderhoudstips voor de keukenDit is een locatie waar kalk zich ophoopt en dit zorgt ervoor dat bacterieën en andere viezigheden blijven hangen. Veel mensen kijken niet onder de kraan bij het schoonmaken van de wasbak. 

Terwijl als ik dit laat zien u waarschijnlijk denkt: GATVERDAMME! 

Het is in ieder geval een kraan waarbij u denkt: hier ga ik geen glas water uit drinken.

Andere plekken waar u een extra spons over moet halen, zijn:

 • De handvaten van de keukenkastjes en keukenlades
 • Onder de koelkast 
 • De afsluitranden van vriezers, koelkasten, ovens en magnetrons. 

Dat klinkt eenvoudig, maar VERGEET NIET! 

U moet de juiste schoonmaakmiddelen gebruiken voor het schoonmaken van de verschillende onderdelen in uw keuken.

Tip 2 - Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen

Ook deze tip lijkt een open keukendeur, maar ik heb schoon genoeg van schade die te voorkomen is. 

Schoonmaken is een klusje dat aardig wat ervaring en kennis vergt, mits het goed gedaan wordt. 

Niet iedereen kent echter de ins en outs van het vak dat schoonmaken heet. Vandaar dat ik hier een aantal extra onderhoudstips over schoonmaakmiddelen geef:

 • Vraag aan uw keukenspecialist van welk materiaal uw aanrechtblad is. Een kunstof aanrechtblad kunt u goed schrobben, terwijl een prachtig, granieten werkblad schade kan ervaren bij het gebruik van zuren. DUS PAS OP! 
 • Baking Soda oftewel zuiveringszout is een goede optie voor het schoonmaken van granieten werkbladen.
 • Gebruik een allesreiniger voor het schoonmaken van de keukenfrontjes, maar vermeng dit wel met water om het folie niet te beschadigen. Neem de frontjes ook af met een doek tegen waterschade.
 • Gebruik GEEN schuurspons of schuurmiddel op een glazen of krasgevoelige kookplaat. Dit levert met zekerheid krasjes op.
 • Voor het schoonmaken van de oven, magnetron, afwasmachine en/of andere apparatuur is het belangrijk om de meegeleverde schoonmaakmiddelen te gebruiken. Heeft u deze niet in uw bezit? Bekijk dan de website van de leverancier en schaf de juiste schoonmaakmiddelen aan.

Tip 3 - Zwarte schimmel verwijderen

Zwarte schimmel komt regelmatig voor in ruimtes waar veel vocht voorkomt. Daarbij ontwikkelt het zich vaak op donkere, vochtige plekken zoals in gipswanden.

Deze tip is dus niet alleen voor in de keuken, maar ook voor andere ruimtes waar u deze hardnekkige vorm van schimmel tegenkomt. 

Zwarte Schimmel verwijderen uit de keuken als onderhoudstipsHier ziet u een voorbeeld van zwarte schimmel in een kozijn.

De schimmel is te voorkomen door regelmatig onderhoud op plekken waar vocht zich verzamelt, maar is zeker niet bijzonder!

Het ontwikkelt zich vaak van een klein puntje naar een ware uitbraak. 

Zwarte schimmel is ontzettend ongezond en het is dus zaak om deze vieze vlekken direct te verwijderen.

Wanneer u meer schimmel dan muur ziet, dan is het verstandig om een professionele bestrijder te laten komen.

Is de zwarte schimmel nog niet door uw hele woning verspreid, los het dan op met deze eenvoudige tip.

Blijf wel bij de les als u werkt met bleek!

Zwarte schimmel komt veelvuldig voor op vlakke oppervlakken of in kitranden. Bij deze laatste vorm is het lastiger te verwijderen, maar.....

U heeft de oplossing hoogstwaarschijnlijk in uw eigen keukenkastje staan. Dus vanaf nu kut u de zwarte schimmel eenvoudig verwijderen. 

Komt ie dan..

Meng dikke bleek met lauw-warm water in een verhouding van 1/20. Giet het mengsel in een plantenspuit en spray het aangetaste oppervlakte met een flinke laag.

Wacht een uurtje en neem de muur af met een doek.

Is de zwarte schimmel nog niet verwijdert? Herhaal het proces totdat de schimmel compleet verdewenen is. Het is wel belangrijk om dikke bleek niet te mengen met andere schoonmaakmiddelen of te gebruiken op kwetsbare oppervlakken zoals het werkblad of keukenfrontjes. Dek ook de mond, neus en ogen af als u werkt met bleekmiddel. 

Tip 4 - Beperk damp en hete stoom in de keuken

De keuken is een ruimte waar nogal wat damp en stoom vrij komt. Bij het koken, vanuit de oven en bij het openen van de vaatwasser.

Stoom en damp kan negatieve gevolgen hebben voor uw keukenfronten en andere kwetsbare onderdelen in uw keuken. 

In extreme gevallen kan zelfs de koffiemachine schade aanbrengen aan uw keukenkastjes. De stoom zorgt voor lelijke plekken aan de onderkant van uw keukenkastjes. 

Om dit te voorkomen heb ik een aantal tips die bijdragen aan een vermindering van stoomschade aan uw keuken:

 • Plaats de koffiemachine NIET onder keukenkastjes of andere apparatuur
 • Wacht 20 minuten met het openen van de vaatwasser als het programma is afgelopen
 • Een goede afzuigkap draagt bij aan het verminderen van stoom tijdens het koken
 • Ziet u dat hete stoom zorgt voor natte plekken op keukendeurtjes, apparatuur of andere oppervlakken? Neem deze dan af met een droge doek (katoen)

Tip 5 - Ventileren en de keuken droog houden

Ik heb eerder al gesproken over vocht en de gevolgen van slecht onderhoud. Dit komt omdat vocht een grote bron is van schade of andere nare gevolgen voor uw keuken. 

Een vochtige omgeving met etensresten zorgt immers niet alleen voor schade, maar kan ook een uitbraak aan vieze beestjes en schimmels veroorzaken. 

Om deze reden is het goed om de keuken droog te houden. Dit kan uiteraard met het droogdeppen van oppervlakten en stoom te beperken.

Maar, LET OP!

Je kan niet al het vocht tijdig zien of verwijderen.

Om deze reden is het van enorm belang om regelmatig een raam open te zetten. Goede ventilatie is overigens niet alleen van belang in de keuken, maar levert een voordeel in elke ruimte waar veel vocht ophoopt. 

In oude huizen ging de ventilatie veelal via kieren en gaten in het huis. Tegenwoordig isoleren wij onze huizen zoveel mogelijk. 

Dit zorgt uiteraard voor een lagere energierekening, maar dit betekent niet dat het geen nadelen heeft.

Sterker nog! Dit moet je weten...

Als je je huis niet regelmatig ventileert, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. 1/10 huizen in Nederland heeft zwarte schimmel en maarliefst de helft heeft verontreinigde lucht in het huis.

Zet dus een raampje open tijdens het koken en bespaar jezelf die vieze schimmel en beestjes in de keuken!

Tip 6 - Voorkom ongedierte in de keuken!

Het is bijna onmogelijk om geen insecten of andere nachtplunderaars te voorkomen. Toch is het van belang om in te grijpen wanneer er een ongebruikelijke hoeveelheid beestjes in uw keuken rondkruipen.

Ongedierte in de keuken komt regelmatig voor en heeft veel te maken met de hygiëne en goede opslag van voedsel

Deze beestjes kunnen op de lange termijn veel schade aanrichten. Denk aan doorknagen van kabels, uitwerpselen en ophopingen van dode insecten.

Niet het meest smakelijke onderwerp, zeker niet in de keuken. 

Let vooral op als u een ongebruikelijke hoveelheid zilvervisjes, mieren, muizen, kakkerlakken of vliegen aantreft.

Nu alvast beginnen?

 • Sla voedsel met veel suiker of koolhydraten op in afsluitbare doosjes of potten
 • Voorkom open verpakkingen van brood, pasta, rijst, granen en fruit
 • Maak regelmatig uw keukenkastjes schoon en let op etensresten
 • Bij grote hoeveelheden mieren en zilvervisjes kunt u lokkers en plakstrips aanbrengen
 • Komt u de bron tegen? Verwijder deze en schrob goed om de plek heen
 • Schakel een professionele bestrijder in bij extreme hoeveelheden ongedierte

Onderhoudstips voor in de keuken

Tip 7 - Maak apparaten direct na gebruik schoon

Veel van deze tips klinken als het intrappen van openkeukendeuren, maar toch is dit een belangrijke tip!

Vooral bij ovens, magnetrons, koffiemachines en andere apparaten die voedingsmiddelen verhitten is het van belang om direct een spons of doek over de oppervlakken te halen.

Hoe langer de vlek blijft zitten en hoe vaker het apparaat gebruikt wordt, des te hardnekkiger de vlekken worden. 

Denk bijvoorbeeld aan een vetvlek in de oven die u niet schoonmaakt.

Bij regelmatig gebruik bakt de vlek in en na een langere tijd is het haast onmogelijk de vieze vlek te verwijderen.

Hetzelfde geldt voor koffievlekken op uw aanrechtblad of dure koffiemachine. Het is van belang om deze vlekken direct aan te pakken. 

Gebruik een katoenen doek om vocht af te nemen.

Dreft is uw vriend!

Dreft heeft sterke vetoplossende eigenschappen. Ik wil niet zeggen dat dit het beste schoonmaakmiddel is tegen vetvlekken, maar een regelmatige schoonmaakbeurt met Dreft zorgt voor schone en mooie keukenapparatuur!

Tip 8 - Verwijder kalkranden met citroen of azijn

Het overkomt ons allemaal weel eens. De pan kookt over!

In Nederland gebruiken wij voornamelijk "hard" water. 

Euh wacht ff, water is toch vloeibaar?

Ja, dat klopt. De hardheid van water is te vertalen naar de hoeveelheid kalk die aanwezig is in de vloeistof.

In Nederland is het water erg hard, wat betekent dat er veel kalk uit de kraan komt zetten. En laat dit nou net een van de meest gebruikte voedingsmiddelen in onze keuken zijn.

Zoals eerder bij tip 2 aangegeven, laat kalk zijn sporten na in onze keuken. Denk bijvoorbeeld aan de kraan en de wasbak.

Dit zijn echter niet de enige plekken die aangetast worden door kalk.

Geen paniek, ik heb een goede oplossing!

Zowel citroen als azijn hebben kalkoplossende eigenschappen. Dus ontdekt u de kalkranden op tijd? Dan is het vaak op te lossen met die huis-, tuin-, en keukenmiddel. 

U moet daarbij wel opletten dat de zuren geen negatief effect hebben op uw werkblad of andere elementen van uw keuken. Vaak is deze manier van kalkranden aanpakken wel beter dan een zwaar schoonmaakmiddel. 

Tip 9 - Elk keukenfrontje heeft een eigen schoonmaaktechniek

Een belangrijk onderdeel van de keuken is de keukendeurtjes en keukenfrontjes.

Het probleem is dat elke soort keukendeurtjes en keukenfrontjes een eigen schoonmaaktechniek vergen.

Zoals eerder al vermeld, hebben stoom en vocht een negatief effect op uw keukendeurtjes. Buiten de eerdere tips geef ik u graag wat specifieke tips als het gaat om het materiaal van uw keukenfrontjes.

1. Houten keukendeurtjes

Maak alleen gebruik van een lichtvochtige doek om de houten keukenfronten schoon te wrijven. 

Als u druppels ziet ontstaan is het van belang dat u de keukendeurtjes afneemt met een droge doek om te voorkomen dat het vocht in de keukenfronten trekt. 

Zoals eerder gezegd kan vocht zorgen voor lelijke schade.

Maak bij dit materiaal geen gebruik van meubelwas of andere was om de keukendeuren te behandelen.

Dit heeft vaak niet het gewenste effect, maar kan juist leiden tot lelijke vlekken of andere schade op de houten keukenfronten.

2. Gelakte keukendeurtjes

De gelakte keukenfronten geven een mooi effect in een moderne keuken, maar vergen een speciale onderhoudsbeurt. 

Maak geen gebruik van een schuurspons!

Een normale spons met een mild schoonmaakmiddel helpen u bij het schoonmaken van gelakte keukenfronten. 

Het is wel van belang dat u de keukendeuren na de schoonmaakbeurt afdroogt met een zachte, droge doek.

Daarnaast is het belangrijk dat u niet te hard wrijft of slijtage te veroorzaken. Wrijf zachtjes in cirkeltjes over de gelakte keukenfronten.

Het voorkomen van sporen, achterblijven vocht of krasjes staat centraal bij het onderhouden van keukendeurtjes met gelakte keukenfronten.

3. Kunstof keukendeurtjes

Wellicht de meest eenvoudige schoonmaakroutine, maar toch belangrijk om te weten!

Gebruik een allesreiniger en een normale spons om de keukendeurtjes af te nemen. 

Schuurmiddel of schuursponsen veroorzaken mogelijk krasjes op uw keukenfrontjes.

Tip 10 - Hou de koelkast schoon!

De koelkast is een veelgebruik keukenapparaat, sterker nog het bevat bijna al het voedsel dat wij op regelmatige basis eten, drinken of gebruiken bij het koken.

Het is dus van belang om de koelkast goed schoon te houden.

Om te beginnen is het ook hier belangrijk om etensresten zo snel mogelijk te verwijderen. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig oude of bedorven producten weg te gooien.

Meet ook zo nu en dan de temperatuur van de koelkast. Zorg dat deze tussen de 3c en 7c ligt. Onder de 7c heeft een negatief effect op uw voedsel en mogelijk op uw gezondheid.

Maak 2x per jaar de koelkast grondig schoon!

Haal alle onderdelen uit de koelkast en sop deze goed af. Dit kan met zowel dreft als allesreiniger. U mag hier goed schrobben, maar pas op met een schuurspons. 

De binnenkant kunt u schoonmaken met dezelfde schoonmaakmiddelen en voeg een scheutje azijn toe voor een extra grondige schoonmaakbeurt.

LET GOED OP! De rubbertjes van de koelkast kunt u beter schoonmaken met soda of een ander mild schoonmaakmiddel. Let op sporen van zwarte schimmel of andere viezigheiden in de rubbers.

Laat de koelkast een uur of 2 open staan om goed te drogen. Maak de achterkant van de koelkast schoon met de stofzuiger om schade aan uw elektrische componenten te voorkomen.

 Dit waren 10 top tips voor het onderhouden van uw keuken!

Komen deze tips iets te laat en heeft u al schade aan uw keuken? Kuiper Keukenrenovatie specialiseert zich in het renoveren en herstellen van uw keuken. 

Heeft u specifieke vragen over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met mijn, Paul Kuiper, via 06 525 407 19 of neem contact op via de e-mail